7ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης

Μαθητική Ομάδα Τέχνης και Εθελοντισμού HOMOLUDENS

https://www.homoludens.edu.gr/

Μάιος 2022 

Ενημερωτικό δελτίο

22 πανελλήνια βραβεία σε διαγωνισμούς ταινιών μικρού μήκους. Δέκα μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.  Ένα δημόσιο σχολείο των Νοτίων Προαστείων. Δεκάδες εθελοντικές δράσεις.

 

Η ομάδα αρχικά ξεκίνησε να δουλεύει πάνω σε projects τα οποία σχετίζονται με το σινεμά, όμως σταδιακά απέκτησε και πιο ανθρωπιστικό προσανατολισμό που εκφράζεται με την ενεργό συμμετοχή των μελών της σε εθελοντικές δράσεις που ξεπερνούν το στενό πλαίσιο του σχολείου. Όλες οι συναντήσεις γίνονται εκτός σχολικού ωραρίου. Για να δείτε τις ταινίες μας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα τις ομάδας μας: https://www.homoludens.edu.gr/

 

Α. Βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους 

  • 2ο βραβείο στο Camera Zizanio του Φεστιβάλ Ολυμπίας με την ταινία Hate Calling (2020)
  • 1ο  βραβείο Μυθοπλασίας Λυκείων στον  12o Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους (2022) που διοργανώνει το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας/Προεδρία της Κυβέρνησης, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, η ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση), το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο –Σπίτι της Κύπρου, με την ταινία “The Sheeple” 
  • 1ο βραβείο ντοκιμαντέρ στο Διαγωνισμό "Κύπρος-Ελλάδα_Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες (2020) που διοργάνωσαν η ΔΠΕ Σερρών, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, η ΕΡΤ ΑΕ και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας-Μορφωτικό Γραφείο-Σπίτι της Κύπρου, με την ταινία "Εξ ύδατος Ψυχή"
  • 1ο βραβείο στο Camera Zizanio του Φεστιβάλ Ολυμπίας με την ταινία Group Therapy (2019)
  • 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με θέμα «Το Φύλο σε Πρώτο Πλάνο» (2019), με την ταινία “GroupTherapy
  • 1ο βραβείο animation στον 9ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους (2019) που διοργάνωσαν το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η ΔΠΕ Σερρών, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, η ΕΡΤ ΑΕ και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την ταινία «Το Θαμμένο Χειρόγραφο»
  • 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Εβραϊκού Μουσείου και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (2019) ,  με την ταινία animation «To Θαμμένο Χειρόγραφο»
  • Βραβείο Εγγραμματισμού στα Μέσα (2019) στην 21η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας-Camera Zizanio (το βραβείο έχει θεσμοθετήσει και απονέμει η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων) με τις ταινίες «Μπλοκ 15» και «Wildness»
  • 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια (2019) της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του ΥΠ.Π.Ε.Θ και του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», με την ταινία «(Υπ)ενθύμηση»
  • 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας με θέμα NoSmokingStory
  • 1ο βραβείο τεκμηρίωσης στον 9ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους (2018) που διοργάνωσαν το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η ΔΠΕ Σερρών, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, η ΕΡΤ ΑΕ και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας,   με την ταινία «Ο Νέος Κόσμος των Αρμενίων»
  • 2ο βραβείο στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ (2018) με θέμα «Προσεγγίζουμε βιωματικά το παρελθόν: Αφηγήσεις (μαρτυρίες) από την οικογενειακή, την τοπική και τη σύγχρονη εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου και του περιοδικό ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, με το ντοκιμαντέρ «Ο Νέος Κόσμος των Αρμενίων»
  • 1 βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Εβραϊκού Μουσείου και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (2018),  με την ταινία «Μπλοκ 15» που γυρίστηκε μέσα στο ομώνυμο ιστορικό κτίριο του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου 
  • 2ο βραβείο στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους  της  Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας, «Filmmakers 2018 - Οι μαθητές κινηματογραφούν…», στην κατηγορία videoart,  με την ταινία «Wildness»
  • Βραβείο σκηνοθεσίας στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους  της  Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας, «Filmmakers 2018 - Οι μαθητές κινηματογραφούν…», στην κατηγορία videoart,  με την ταινία «Wildness»
  • 2ο βραβείο μυθοπλασίας στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους (2018) που διοργάνωσαν το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η ΔΠΕ Σερρών, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, η ΕΡΤ ΑΕ και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας,  με την ταινία «Μπλοκ 15»
  • 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια (2018) της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», στην κατηγορία κοινωνικό σποτ
  • 2ο βραβείο μυθοπλασίας στον 7ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους (2018) που διοργάνωσαν το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η ΔΠΕ Σερρών, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, η ΕΡΤ ΑΕ και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την ταινία «Δεξαμενή Αγάπης»
  •  
  • 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Εβραϊκού Μουσείου (2017),  με την ταινία «Το Παιδί, θύμα του Ολοκαυτώματος»
  • 1ο βραβείο στην κατηγορία ‘Δράση για τον Εθελοντισμό’ του δικτύου «Νοιάζομαι και Δρω» στον 7ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους (2018) που διοργάνωσαν το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η ΔΠΕ Σερρών, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, η ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας,  με την ταινία «Δεξαμενή Αγάπης»
  • 2ο βραβείο στο διαγωνισμό «Τα Φύ(λ)λα του Περιβάλλοντος» (2017) της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών και της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, στην κατηγορία κοινωνικό σποτ. 

Β. Δράσεις σε σχέση με τον εθελοντισμό

Όλες οι δράσεις έγιναν σε συνεργασία με φορείς, ιδρύματα και ΜΚΟ. Επίσης, το 7ο ΓΕ.Λ Νέας Σμύρνης είναι από τα λίγα λύκεια της Αθήνας που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα "Νοιάζομαι και Δρω", το οποίο υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και άλλους φορείς.

  • Οίκος Φροντίδας Ηλικιωμένων Εστίας Ν. Σμύρνης «Γαλήνη»

Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων «Γαλήνη» Η συνεργασία ξεκίνησε το 2017 με τα γυρίσματα της ταινίας «Δεξαμενή Αγάπης», που γυρίστηκε μέσα εκεί (2ο Βραβείο Μυθοπλασίας και 1ο Βραβείο στην κατηγορία δράση για τον εθελοντισμό του δικτύου ‘Νοιάζομαι και Δρω’ στον 7ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους - 2017). Από τότε, 2-3 φορές το χρόνο, παιδιά της ομάδας επισκέπτονται το γηροκομείο, ιδίως σε περιόδους εορτών, συζητώντας και τραγουδώντας.

  • Δομή Προσφύγων Σκαραμαγκά

Στις 20 Μαΐου και στις 13 Ιουνίου 2019, επτά μαθητές και ένας καθηγητής επισκέφτηκαν τη Δομή Προσφύγων Σκαραμαγκά. Εκεί, αφού μας ξενάγησε στο χώρο ο Θανάσης Καλογιαντσίδης, καταλήξαμε στο νηπιαγωγείο που λειτουργεί μέσα στη δομή. Όπως περιγράφει ο Νικόλας, ένα παιδί της ομάδας μας «…Αν το σκεφτεί κανείς δεν κάναμε κάτι το αδιανόητο απλώς παίξαμε με τα παιδιά του νηπιαγωγείου, κι όμως ήταν κάτι που το σκεφτόμασταν μετά και όλοι είχαμε στερέψει από λέξεις για να το περιγράψουμε… όλα έγιναν χωρίς να υπάρχει κάποια λεκτική επικοινωνία καθώς ούτε εμείς μπορούσαμε να κατανοήσουμε τις γλώσσες που μιλούσαν ούτε και εκείνα αυτή που μιλούσαμε εμείς. Ένα μόνο πράγμα χρειαστήκαμε, την αγάπη…»

  • ΜΚΟ “Διαβάζω για τους Άλλους”

H MKO “Διαβάζω για τους Άλλους” δημιουργεί τη δυνατότητα ζωντανών αναγνώσεων σε ιδρύματα, γηροκομεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία και όπου αλλού φιλοξενούνται κοινωνικά ευπαθείς πληθυσμοί. Το χειμώνα του 2018 έγινε συνάντηση στο σχολείο με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού «Διαβάζω για τους Άλλους», Θοδωρή Τσάτσο, και τη Χρυσέλλα Λαγαριά όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με δύο ανθρώπους με προβλήματα όρασης, να τους ρωτήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους αλλά και να εμπνευστούν από τα επιτεύγματα τους. Έγιναν άλλες δύο συναντήσεις στο σχολείο με την εκπαιδεύτρια/εμψυχώτρια Χριστίνα Λιόγαρη, συνολικής διάρκειας οχτώ ωρών. Τον Ιούνιο του 2018, οι μαθητές επισκέφτηκαν το Μερόπειο ίδρυμα στην Καλλιθέα, όπου τα παιδιά αφηγήθηκαν αμερικάνικες ιστορίες σε 10 ηλικιωμένες κυρίες- ενοίκους του ιδρύματος, και στη συνέχεια ακούσανε δικές τους ιστορίες από τα παιδικά τους χρόνια, ενώ η επίσκεψη έληξε με μουσική και τραγούδι.

  • Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Ελπίδα»

Την παραμονή των Φώτων, στις 5/1/2019, μαθητές επισκέφτηκαν το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Ελπίδα», όπου αφηγήθηκαν σε άρρωστα παιδιά το παραμύθι «Ένα δώρο για τον καθένα» και τραγούδησαν τα Κάλαντα των Φώτων.

 

  • Α’ ΚΑΠΗ Νέας Σμύρνης

Την παραμονή των Φώτων, στις 5/1/2018, εφτά παιδιά της ομάδας επισκέφτηκαν το Α’ ΚΑΠΗ Ν. Σμύρνης, όπου τραγουδήσαν τα κάλαντα των Φώτων από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Έπειτα, συνοδεία της κ. Μπακιρτζόγλου (ακορντεόν), του κ. Μούγιου (τουμπελέκι) και δύο ηλικιωμένων του ΚΑΠΗ (φλογέρα και κιθάρα), όλοι τραγουδήσαν λαϊκά τραγούδια προηγούμενων δεκαετιών και διασκεδάσαν. Η δράση επαναλήφθηκε την παραμονή ων Χριστουγέννα του 2018.

  • Αρμένικη Παροικία Νέου Κόσμου, Παράρτημα Αρμένικου Κυανού Σταυρού

Υπήρξε συνεργασία με ανθρώπους της αρμένικης κοινότητας του Νέου Κόσμου για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, με σκοπό την ενημέρωση για την ιστορία του Δουργουτίου, μιας γειτονιάς σχετικά κοντά στο σχολείο, μέσα από την ιστορία των προσφύγων που ήρθαν εκεί λόγω της γενοκτονίας των Αρμενίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής και των απογόνων τους που ζουν σήμερα εκεί. Το ντοκιμαντέρ έλαβε το 2ο Βραβείο στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ (2018) του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου και του περιοδικό ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ.

  • Δίκτυο Τέχνης και Δράσης - Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια

Η Homo Ludens συμμετείχε στο 2ο Σχολικό Street Festival Τέχνης και Αποδοχής, στον Κεραμεικό, που οργάνωσε ο σύλλογος εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών «Δίκτυο Τέχνης και Δράσης - Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια», στις 2/6/2018, στο πεζόδρομο της Ερμού, κοντά στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων. Εκεί, πέρα από μια μικρή έκθεση φωτογραφίας με τις δράσεις της ομάδας μας, δύο μαθητές αφηγήθηκαν παραμύθια σε μικρά παιδιά και τους γονείς τους.

  • ΜΚΟ ΈΛΙΞ

Στα τέλη Μαΐου 2018 οργανώθηκε επίσκεψη και των 18 παιδιών της ομάδας στην ΕΛΙΞ, στο κέντρο της Αθήνας, όπου ενημερωθήκαν για τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας και τα workcamps ανά τον πλανήτη. Επίσης ενημερώθηκαν πως μπορούν ως φοιτητές αλλά και μετέπειτα, μέσα από τον εθελοντισμό, να γίνουν παγκόσμιοι πολίτες, να γίνουν φορείς πολιτισμών, ιδεών και αξιών πρωτόγνωρων και εμπειριών μοναδικών.

Εμπνευστές και καθοδηγητές της ομάδας Homo Ludens είναι ο Πέτρος Μούγιος, Χημικός, και η Δέσποινα Μπακιρτζόγλου, Φιλόλογος.

 

Επικοινωνία:

Ιστοσελίδα ομάδας:

https://www.homoludens.edu.gr/

Πέτρος Μούγιος

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Τηλ. 6972828175

7ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης

25ης Μαρτίου 3, 17121

Website: http://7lyk-n-smyrn.att.sch.gr

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Τηλ: 210.9351701

    • wildness1 mplok15 1 
       troxaia1  kapnisma1